I Personhistorisk tidskrift 2024:1 har jag publicerat en artikel med titeln “Från Antwerpen till Axbergshammar: Hovmålaren och bruksarrendatorn Laurens van der Plas”.

Gustav II Adolfs regeringstid (1611–1632) innebar en snabb ökning av invandringen i Sverige, inte minst från Nederländerna. En del av dessa invandrare inriktade sig på järnframställning eller exporthandel. Andra rekryterades som till exempel skeppsbyggare eller fick betydande positioner inom den statliga förvaltningen. Mindre yrkesgrupper – vetenskapsmän, arkitekter, musiker och konstnärer – rekryterades också från utlandet för att stärka, eller etablera, det svenska kulturlivet.

Studien behandlar en nederländare som var verksam inom båda områdena. Han var såväl konstnär som bruksarrendator. Laurens van der Plas (1579–1629) föddes i Antwerpen och verkade i Rotterdam, Breda och Dordrecht innan han blev hovmålare i Stockholm. Under sina sista år i livet drev han en hammarsmedja i Närke. Även om detta är en detaljerad källkritisk studie av en individ är det viktigt att inte frånse från ”det unikas generalitet.” Jag placerar alltså genomgående Laurens van der Plas i bredare historiska sammanhang och betraktar hans roll i professionella och sociala nätverk.

För att läsa texten i sin helhet, se Personhistoriska Samfundets hemsida https://personhistoriskasamfundet.org/1999-2/

Bildkälla: Östergötlands Museum

Leave a comment